Parfymer online till riktigt bra priser

VN:F [1.9.18_1163]
(0 röster)

Parfymolja måste spädas ut eftersom outspädd olja (naturlig eller syntetisk) innehåller en sådan hög koncentration flyktiga ämnen att de troligen skulle orsaka allergiska reaktioner och kanske skador om de skulle appliceras direkt på huden.

Det i särklass vanligaste lösningsmedlet till parfymolja, är etanol eller en blandning av etanol och vatten. Parfymolja kan också spädas ut i naturligt doftande lipider, som jojoba, fraktionerad kokosnötsolja eller vax. Koncentrationen i procent per halt av parfymolja är:

  • Parfymextrakt (Extrait): 20–40 % (vanligen 25 %) doftblandning
  • Eau de Parfum (EdP): 10–30 % (vanligen ≈15 %) doftblandning
  • Eau de Toilette (EdT): 5–20 % (vanligen ≈10 %) doftblandning
  • Eau de Cologne (EdC): 2–8 % (vanligen ≈5 %)doftblandning. Varumärke ® “Echt Koelnisch Wasser”, “Original Eau de Cologne”
  • Eau de Solide (EdS): ~1% doftblandning. Varumärke ® “EdS”

I takt med att andelen doftblandning ökar, ökar också intensiteten och varaktigheten i den tillverkade doften. Olika parfymerier eller parfymtillverkade använder olika andelar i deras parfymer. Doftkoncentrationen i en eau de parfum är nödvändigtvis högre än i en eau de toilette av samma parfym, men den egentliga andelen i procent kan variera mellan olika tillverkare. En eau de toilette i en parfym kan vara starkare än en eau de parfum av ett annat märke.

Ibland kan samma parfym i olika koncentrationsgrader faktiskt innehålla olika doftämnen. Detta kan till exempel vara fallet när en parfymör vill göra eau de toiletten lättare än eau de parfumen och därför tillsätter fler toppnoter eller färre basnoter. Därför förekommer det också att produkter som är märkta som extrêmeintense eller concentrée i själva verket har en annan doftsammansättning än andra produkter med samma parfymnamn, och att dessa endast är samma doft om man ser till parfymens harmoni. Ett sådant exempel är Chanels Pour Monsieur och Pour Monsieur Concentrée.

Eau de Cologne (EdC) var ursprungligen en särskild doft och ett varumärke för en citrusdoft med svag koncentration, som tillverkades i Köln (Cologne) i Tyskland. Utanför Tyskland har dock ordet fått en förskjuten betydelse och avser en svagt koncentrerad parfym.

Källa: Wikipedia om parfymer