Doftnoter

Det som gör att en parfym blir unik och doftar gott är sammansättningen av doftnoter. Man har inom doftvärlden och speciellt parfymbranschen delat in dofterna i tre huvudkategorier utifrån hur de uppträder: basnoter, hjärtnoter och toppnoter.

Toppnoter

Det första vi möts av och som ger första intrycket av en doft är det som kallas toppnoter. Här brukar man hitta lätta ingredienserna i parfymer som till exempel citrus, marina noter, vattennoter och några mysksorter.

Gemensamt för toppnoterna är att de dunstar snabbt och det beror på molekylstrukturen. Toppnoten är verksam i 5-30 minuter.

Hjärtnoter / Mellannoter

I mitten av en doft hittar vi hjärtnoterna, eller mellannoter som de också kan kallas. I hjärtat hittar man det som är signum för själva parfymen, doftens essens!

Dofttillverkare brukar här lägga doft av rosor, träsorter, kryddiga noter och det är här man hittar syntetiska ingredienser. En hjärtnot är verksam i några timmar innan den klingar av.

Basnoter

I grunden hittar man basnoten och det är den doft som ger parfymen den längsta verkningsgraden. Här finns molekyler som förankrar doften till huden och som dunstar väldigt långsamt.

Basnoterna i en parfym utgörs till stora delar av starka molekylstrukturer från träsorter som ek, sandelträ, oud men vi kan också hitta mörk mysk, vanilj och choklad.

Vanliga doftämnen i parfymer

Vi har som mål att skriva om varje doftämne som ofta förekommer i parfymer, deodoranter och doftartiklar. Ämnet kan finnas i antingen basnoten, hjärtnoten eller toppnoten. På varje sida hittar du dessutom exempel på både Herr och Dam parfymer.

» Bergamott

» Sandelträ

» Vetiver